Λαός με ιστορική λήθη είναι καταδικασμένος σε έκπτωση και εξάλειψη. Του Αρχιμανδρίτη, Αθανασίου Μισσού

Αγαπητοί εν Χριστώ πατέρες και αδελφοί,

Χριστός Ανέστη !

Αύριο Κυριακή του Πάσχα και ημέρα αφιερωμένη στην αιματηρή γενοκτονία των Ποντίων. Όσο κι αν ενοχλούνται κάποιοι αιμαδιψείς γείτονές μας και συγχαίρουν κάποιοι ημέτεροι ανθέλληνες η αυριανή επέτειος είναι ημέρα μνήμης ,πόνου και οδυρμού. Η ιστορία και ο φωτογραφικός φακός της εποχής σε συνάρτηση με το ίδρυμα Μικρασιατικών μελετών μαρτυρούν την ανείπωτη τραγωδία του Ελληνισμού της Ιωνίας και του Εύξεινου Πόντου.

Αιώνες ιστορίας και πολιτισμού των Γιουνάν, όπως κολακευτικά αποκαλούνταν από τους Τούρκους, εξαλείφθηκαν χάρη στην Ελλαδική μας ανεπάρκεια και το υποβοηθούμενο από τις μεγάλες δυνάμεις μένος του νεοτουρκικού όχλου.

Χιλιάδες Έλληνες του Πόντου αξιοζήλευτοι για το πνευματικό και πολιτιστικό τους επίπεδο εσφαγιάσθησαν στον βωμό της εκκαθάρισης της Τουρκίας από μειονότητες αλλοθρήσκων. Οι αφηγήσεις των επιζησάντων αυτοπτών μαρτύρων και φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι ενδεικτικά να συνταράξουν και την πιο παγερή συνείδηση.

Σφαγές , ακρωτηριασμοί, δημεύσεις περιουσιών, βιασμοί γυναικών, κακοποιήσεις ανηλίκων, πυρπολήσεις εκκλησιών και ναών, με αποκορύφωμα την Παναγία την Σουμελά, είναι μερικά από τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδελφοί μας.

Ως εκ τούτου προτρέπουμε όλο το ευσεβές πλήρωμα όπως οι ιερείς μας και ο περιούσιος λαός νοερά η και εκφώνως στο «και ων έκαστος κατά διάνοιαν έχει» μνημονεύση και αναπέμψη δέηση υπέρ αναπαύσεως των εν λόγω ψυχών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κάτωθι δεήσεις:

-Ετι δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των βιαίως αναιρεθέντων ομαίμων αδελφών ημών Ποντίων και των διασωθέντων ενθάδε την Ελλάδα μετοικοισάντων ύστερον του εκτοπισμού αυτών υπό των κεμαλικών νεοτούρκων.

-Ευξώμεθα και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μαρτυρικώς τελιωθέντων αρχιερέων οίτινες τηρούντες το άγγελμα του Θεού προς τον Άγγελον της Σμύρνης «ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται» εύρον τελευτήν μάρτυρος , ήτοι των Σμύρνης Χρυσοστόμου και των λοιπών.

-Έτι δε και υπέρ των χειμαζομένων αδελφών ημών,των όπου Χριστιανών, εξαιρέτως των εν Συρία επ’ αφορμή των δώδεκα ανηλίκων κατηχητόπαιδων των υπό τζιχαντιστών φονταμενταλιστών σφαγιασθέντων και των όπου γης.

Σημειωτέον ότι το ρηθέν «ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται» είναι από την προτροπή του Θεού στην Αποκάλυψη του Ιωάννου προς τον Άγγελον της Σμύρνης, η οποία εκπληρώθηκε εν τω προσώπω του εθνομάρτυρος Επισκόπου Χρυσοστόμου Καλαφάτη. Επίσης ευκτέον αν είη όπως αναπεμφθή δέησις υπέρ των εν Συρία αδελφών ημών.

Έχοντες άσβεστον την εθνική μας συνείδηση επευλογούμεν και ευχόμεθα όπως Κύριος ο Θεός τρανώνη το ευσεβές ημών έθνος.

Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here