«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» (Ματθ. 5, 9).

Ὁ τῶν ψυχῶν δεσπόζων καὶ τῶν σωμάτων, οὗ ἐν τῇ χειρὶ ἡ πνοὴ ἡμῶν, τῶν θλιβομένων παραμυθία, ἀνάπαυσον ἐν χώρᾳ Δικαίων, ὃν μετέστησας δοῦλόν σου.»

Περί ευθανασίας ο λόγος στην γείτονα Κύπρο και αμέσως ενετρύφησα στην εξόδιο νεκρώσιμη ακολουθία που ψάλλεται σε όλους τους χριστιανούς και είναι ποίημα σοφίας και βαθύτατου φιλοσοφικού στοχασμού.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιος, είναι καθ’ όλα τεκμηριωμένες θεολογικά και ανθρωπιστικά, αλλά πιθανόν να εξοργίζουν κάποιες μεταμοντέρνες διάνοιες που αναζητούν τον νεωτερισμό απεγνωσμένα.

Η ζωή είναι πέραν από μας και ως δώρο θεού και φύσεως είναι ιερή και αξία ανυπέρβλητη. Ποτέ και κανείς μας δεν ερωτήθηκε αν θέλει να έρθει στον κόσμο ως σάρκα φορών κι επομένως κανείς δεν μπορεί να ερωτηθή αν θέλει να συνεχίσει να ζει, όπως και να ‘ χει η κατάστασή του.

Εξάλλου ως θέμα ιατρικής και βιοηθικής πρέπει να ανατρέξουμε στον πατέρα της ιατρικής επιστήμης, στον Ιπποκράτη και να δούμε ότι βασική αρχή του ήταν η μέριμνα της επιστήμης να θέλει την συνέχιση της ζωής με κάθε τρόπο και η επιστήμη να είναι πάντα επ’ αγαθώ.

Για τους δύσπιστους παραθέτουμε και το σχετικό χωρίο του περίφημου όρκου του Ιπποκράτη.

« Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.

Οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε. »

Επομένως, προς τι ο θόρυβος όλος αυτός την στιγμή που το θέμα έχει λυθεί από τους αρχαίους μας επιστήμονες και φιλοσόφους ; Είναι δυνατόν σε μια τέτοια εποχή με τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα να ανακινούμε τέτοιες συζητήσεις;

Αντί να ασχοληθεί η πολιτεία με την βελτίωση των υποδομών υγείας και την ενίσχυση των ιατρικών σχολών, είναι δυνατόν να καταπιάνεται την ευθανασία και άλλα τέτοια ζητήματα;

Εκτός κι αν πρόκειται πάλι για όπιο λαϊκό εσωτερικής κατανάλωσης!

Στώμεν καλώς !

Οι καιροί τρέχουν και το παρελθόν είναι μόνο διδακτικό. Προέχει το μέλλον που θα οικοδομηθεί εν στερεά πέτρα !

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here