Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Κυριακή της Τυρινής και η Αγία μας Εκκλησία εισέρχεται στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στην Μεγάλη Εβδομάδα με την χαρμόσυνη είδηση του “Χριστός Ανέστη”.

Μετά την περιπέτεια του κορονοϊού και τον πόλεμο να εκτυλίσσεται και τις εκατόμβες θυμάτων αθώων ανθρώπων η ψυχή μας πλημμυρίζει από θλίψη, οργή και απορία. Γιατί “να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ” είναι το μόνο ερώτημα που πλανάται στο υποσυνείδητό μας, δια χειλέων του ποιητή Κώστα Βάρναλη.

Την αυτήν Κυριακή ενθυμούμαστε και την έξοδό μας από την τρυφή του Παραδείσου μετά την παρακοή των προπατόρων μας. Η εκκλησιαστική ακολουθία έχει βαρυσήμαντο Αποστολικό ανάγνωσμα και η Ιερά υμνωδία συντελεί στο να μας ενθυμίσει την μεγάλη αποστασία και τα οικτρά απότοκά της για τον άνθρωπο εν γένει. Η αισιοδοξία αναγεννάται ως φοίνιξ εκ της τέφρας καθότι “η νυξ προέκοψεν” και τα έργα του φωτός ίστανται ενώπιον ημών.

Μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους ο άνθρωπος δεν συνετίστηκε και η αδηφαγία του τον εξωθεί να δυναμιτίσει και πάλιν την παγκόσμια ειρήνη. Ο Πίνδαρος επισημαίνει “γλυκύ δ’ απείρω πόλεμος” και η εκκλησία μας δέεται πάντως εν ειρήνη. Όποια και να ‘ναι τα συμφέροντα, όποιες και να ναι οι συνθήκες και οι προκλήσεις οφείλουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και ο ΟΗΕ να επέμβει να ειρηνεύσει τα πνεύματα.

Το απόγευμα στον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό θα ψάλλουμε το μέγα προκείμενο “μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου” και δυστυχώς όλα θα είναι επιδερμικά και καθόλου βιωματικά. Με τι ψυχή θα ικετεύσουμε τον Κύριον να μας ελεήσει, την στιγμή που η καρδιά μας είναι πλημμυρισμένη από πολεμοχαρή ένστικτα;

Ποιος νοιάζεται για τόσες αθώες ψυχές που υποφέρουν εξαιτίας ενός παραλογισμού των ισχυρών της ημέρας, είτε λέγονται Αμερικανοί, είτε Ρώσοι, είτε Ουκρανοί ;

Και ποιος μας εγγυάται ότι ο πόλεμος δεν θα περάσει και το κατώφλι της χώρας μας λόγω γεωπολιτικών συνθηκών ;

Και τότε πραγματικά “έσται η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης” με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ρύσαι ημάς Κύριε της φοβεράς του πολέμου απειλής.

Η Αγία Τεσσαρακοστή και τα μηνύματά της, ας γίνουν βίωμα μας.

Καλή μετάνοια,

Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here