Κυριακή 29η του Ιανουαρίου 2023.

Ξεκίνησα από το σπίτι μου με οδηγό σήμερα, τον ανιψιό μου Φιλήμονα στις 5:30 την αυγή για να φτάσω στον Ι. Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα 6:15 περίπου και να ξεζαλιστώ λίγο  από τόσες στροφές και τις περισσότερες φορές, με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.*

Μέχρι να πάρω καιρό να διαβάσω το Μεσονυκτικό ξεκινώ την Αγία Προσκομιδή να διαβάζω ένα τόμο ονόματα….. *

Χτυπά η καμπάνα στις 7 το πρωί και ξεκινά ο Όρθρος.

Στους Αίνους, ακούω θόρυβο από τον κόσμο μέσα στον Ναό, ότι έφτασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Γάνου και Χώρας κ.κ. Αμφιλόχιος συνοδευόμενος από τον π. Βλαδίμηρο εκ Ρωσίας και μοναχές. Ο κόσμος περιχαρής με την παρουσία του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου.

Ασπάστηκε το Ευαγγέλιο και τον Εσταυρωμένο και κάθισε απλά και ταπεινά στην πολυθρόνα του Ιερού όπου και συμπροσευχόταν.

Κάποια στιγμή μου λέει πατέρα, έφερα ένα κόλλυβο να τελέσεις τρισάγιο στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εις μνήμην της νύφης μου Δέσποινας και του αδελφού μου Στεφάνου. Απάντησα : Να ναι ευλογημένο. Ανοίγει το πορτοφόλι του και μου δίνει 20 ευρώ. Γέροντα του λέω, εγώ εδώ δεν παίρνω χρήματα, ούτε καν σε μυστήρια, σας παρακαλώ. Μου λέει κάνε Υπακοή. Τι να κάνω ; Έπιασα το 20ρικο αφού ήταν από τον Γέροντα να το έχω για ενθύμιο αφού ήταν από τα χέρια του, μαζί με μικρές εικονίτσες του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου του Μακρή από την Πάτμο. *

Συμπροσευχόταν και δεν έφευγαν τα μάτια του από πάνω μου όσο λειτουργούσα με κλειστά τα φώτα, κατανυκτικά. Εγώ πάντα προσηλωμένος στην Θ. Λειτουργία όπως πάντα, χωρίς να αποσπώμαι απ΄οτιδήποτε.  

Μου ζήτησε αν είχα πετραχήλι για να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων, όπως και του έδωσα. Δεν γνώριζα εκ των προτέρων την άφιξη του να φέρω ένα δεύτερο πετραχήλι ή να κρατώ ένα Ομόφορο με το πετραχήλι να μεταλάβει ο Αρχιερέας του Υψίστου.

Ταπεινά προσήλθε έμπροσθεν της Αγίας Τράπεζας έβαλε το απλό πετραχηλάκι που είχα και μετάλαβε απλά και ταπεινά ο Αρχιερέας του Υψίστου.

Πρόσελθε Αρχιερέα του Υψίστου !

Αφού τελείωσε η μετάληψη μας, μου λέει, ηρέμησα σήμερα, σε θαύμασα γιατί πρώτη φορά σε είδα να λειτουργείς απλά, ταπεινά με στόμφο και συγκέντρωση. Απόλαυσα Λειτουργία. Θα ξανά έρθω. Αμίλητος εγώ.

Τέλεσα την αρτοκλασία και ψάλλαμε όλοι, καθώς και το τρισάγιο – μνημόσυνο του αδελφού και της νύμφης του.

Κήρυξε καθήμενος ο Γέροντας στο Ιερό Βήμα, με νηφαλιότητα τον Θ. Λόγο επί μισή ώρα χωρίς να κουραστεί κανείς. Εξήρε και στην ομιλία του, τον θαυμασμό του για την Θ. Λειτουργία που αναξίως τέλεσα, ευχαρίστησε τους ψάλτες του Ναού και τον κ. Αγαπητό Κόκκινο εκ Σύμης που λάμπρυνε με την φωνή του το ψαλτήρι μαζί με τους κ. Τσαμπίκο Διακοσταματίου, κ. Παναγιώτη Πέρο, κ. Ελευθέριο Μπότση. Επίσης η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και το ήξερε μας είπε και το είδε και Δόξα σε τον Τριαδικό Θεό.

Ευχαρίστησα τον Σεβασμιώτατο Γέροντα κ.κ. Αμφιλόχιο, ζήτησα την ευχή του και ειδικά να κάνει προσευχή για όλο το ποίμνιο, για τους οικείους μου, αλλά και για δυο άτομα το π. Κύριλλο και τον Χαράλαμπο.

Στο τέλος μου επεφύλαξαν τα πνευματικά μου παιδιά έκπληξη με μια τούρτα για τα γενέθλια μου, που είναι αύριο στις 30/1 των Τριών Ιεραρχών και με συγκίνησαν.

Ο Γέροντας, ξεχνούσε και με προσφωνούσε με τον κατά κόσμον όνομα μου, του έλεγα εγώ, Αθανάσιος, μετά με προσφωνούσε Συμεών. Πλησίασα και του λέω στο αφτί, Αθανάσιος, συγχώρα  με, συγχώρα με, μα όταν γίνει Μεγαλόσχημος να λάβεις το όνομα Συμεών. Να ναι ευλογημένο Γέροντα απάντησα. Η Μεγαλοσχημία μου θα γίνει εντός του έτους και πιστεύω και ο δικός μου πνευματικός να το δεχτεί απάντησα.

Όλος ο κόσμος στο τέλος περίμενε να πάρει την ευχή του Αγίου Γέροντα Αμφιλοχίου και να του μιλήσει. Τόσο γνωστός, τόσο αγαπητός είναι !

Στο τέλος, προσέφερα το πρωϊνό, τόσο στον Σεβασμιώτατο όσο και σε όλους τους ακόλουθους, στην Καφετέρια “Στράτα” μια και ο Ι. Ναός δεν διαθέτει αίθουσες κλπ.

Με το καλό να έρθει και η μέρα της πανηγύρεως του Αγίου Τρύφωνα να μας λαμπρύνουν και οι Αρχιερείς της Μητροπόλεως Ρόδου !

Ευλογημένη μέρα !

Αρχιερέας δίχως επάρσεις, δίχως εγωισμό, δίχως κακία, δίχως υπεροψία !

Σπανίζουν οι μελιστάλακτοι ειλικρινείς Αρχιερείς.

Ας έχουμε την ευχή του Γέροντα Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλοχίου

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here