Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος του Ιαματικού, με επίκεντρο τον μοναδικό Ιερό Ναό στην Ρόδο, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Δομής Ενηλίκων, Κολύμπια Ρόδου, που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο αυτού, καθώς τέθηκε σε προσκύνημα τμήμα του Ιερού Θαυματουργού Λειψάνου του Αγίου Τρύφωνος, ως ο πολυτιμότερος θησαυρός του Ι. Ιδρυματικού Ναού μας.

Το εσπέρας της Τρίτης 31ης Ιανουαρίου 2023, εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, Αρχιμανδρίτης, Θεωνάς Καμπέρης.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβαστός Πρωτοσύγκελος μας,  ομίλησε για τον Άγιο και Μάρτυρα της πίστεως μας Τρύφωνα και προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού στον Αρχιμανδρίτη, Αθανάσιο Μισσό, και ευχήθηκε ο Άγιος Τρύφωνας να παραμένει εσαεί προστάτης, έφορος και πρεσβευτής υπέρ αυτού και της εκκλησιαστικής αυτού διακονίας στο έργο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Ιερουργός του Ι. Ιδρυματικού Ναού τούτου, στην αντιφώνησή του εξέφρασε τη χαρά του για τον Πρωτοσύγκελο και επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων, τον συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Θεόν για όλες τις δωρεές και τις ευεργεσίες Του, προτρέποντας και παρακαλώντας όλους τους συμπροσευχομένους, να είναι συνδεδεμένοι με τον Ιερό τούτο Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος, ο οποίος είναι ανύστακτος πρεσβευτής στο Θρόνο του Θεού για όλους.

Ο Πρωτοσύγκελος ευχαρίστησε τον πατέρα Αθανάσιο μας και μάλιστα εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου, μας ανακοίνωσε ότι θα περατωθεί η συντήρηση του Κωδωνοστασίου (κατασκευασμένο επί Ιταλικής κατοχής) που επί πολλά έτη είναι με σκαλωσιές ετοιμόρροπο καθώς κινδυνεύαμε από πτώσεις σαθρών παλαιών επιχρησμάτων – σοβάδων και με το άκουσμα αυτό, όλοι εχάρημεν πραγματικά.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως.

 

Κατάμεστος ο Ι. Ναός από πιστούς, απ’ όλη την Ρόδο και παρόντων των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτικών, Δημοτικών Αρχών, Αντιδημάρχοι του Δήμου Ρόδου και ο Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αθανάσιος Στάμος.

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η Αρτοκλασία και το επίκαιρο Θ. Κήρυγμα του Θεοφιλεστάτου.

Αντιφώνησε ο Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός με τον κάτωθι μεστό λόγο του !

Θεοφιλέστατε, πατέρα και Δέσποτα κ.κ. Κύριλλε,

Τίμιον πρεσβυτέριον,

Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτειακών Αρχών και των Κρατικών Ιδρυμάτων ΑΜΕΑ κ. Αντιδήμαρχοι,

Σεπτή Χορεία του Ιερού Ψαλτηρίου, Αξιότιμη Επιστασία, Πολυσέβαστοι συνδρομητές του Ιερού ημών Ιδρυματικού Ναού,

Σεπτή χορεία των εν πνεύματι υιών και θυγατέρων της εμής πατρότητος,

Ως ευ παρέστημεν σήμερον επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του ιαματικού.

Τρύφων επαινέσων τρυφήν ουράνιον αναμιμνήσκομαι και θαρρών εις το έλεος και την ίασιν ψυχής τε και σώματος του Παντεπόπτου Θεού διά πρεσβειών του εφεστίου  Αγίου.

Νουμηνία προβάλλει και η Αγία μας Εκκλησία προ αιώνων τιμά την σήμερον τον Άγιον Τρύφωνα, τον Άγιον των συγκομιδών και τον Μέγαν Ιατρόν.

Η παρούσα εορτή λαμπρύνεται δια της χοροστασίας και την προεξοχή εν τη Θεία και Αναιμάκτω Μυσταγωγία του Σεπτού Ιεράρχου της Νήσου και Μητροπόλεως ημών, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ.κ. Κυρίλλου.  Άμα δε και την προσελεύσει πλήθους πιστών απ’ όλη την Ρόδο, (παρότι το πολύ ψύχος) χτες παραμονή και σήμερον, οίτινες και καθ’ εκάστην Κυριακή εδώ συγκροτούν το σώμα το εκκλησιαστικόν.

Άπαντα αστράπτοντα και ηγλαΐσμένα κόποις και μόχθοις εμού και των συνεργατών μου. Όλα προς Δόξαν Θεού ητοιμασμένα και εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Τρύφωνος.

Όμως Θεοφιλέστατε, παρακαλώ εξ όλης της ψυχής μου, κυρίως, προσευχηθείτε δια τους 70 και πλέον ανήμπορους φιλοξενουμένους του καθ΄ ήμας κρατικού ιδρύματος, να έχουν δύναμην κραταιά δια της δική σας Αρχιερατικής προσευχής.

Εύχομαι και ταπεινά προσεύχομαι νυχθημερόν στον Χριστόν μας, τον παρατεινόμενον εις αιώνας να έχουμε όλοι καλήν αναφορά και να μιμώμεθα την βιοτή των Αγίων του Θεού.

Χρόνους πολλούς μεστούς χάριτος και αγιασμού.

Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

Μετά το πέρα όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων, προσφέρθηκαν σε όλους παραδοσιακά χειροποίητα κεράσματα (από κ. Άννα Γιαλλουράκη, κ. Παρασκευή Ψαρά, κ. Δέσποινα Αραμπαντζή, κ. Έφη Σάππικα, π. Αθανάσιο Μισσό)

και στους επισήμους, παραδοσιακά Ακούμια – Λουκουμάδες (από ανεβατό ρύζι κλπ) Συμιακό κέρασμα καθώς και η καταγωγή του πατρός Αθανασίου από την ακριτική Σύμη, φτιαγμένα από τα χεράκια της κ. Μιχαλίας Φασούλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here