Κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Μισσού, από τον Αιδεσιμολογιώτατο  Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ενοριακού Ναού του Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου Ρόδου, την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στην Β’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο π. Αθανάσιος κήρυξε τον Θ. Λόγο στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου Ι. Ναό.

Αγαπητοί μου χριστιανοί 

Δευτέρα Στάσις των Xαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο απόψε και η Aγία μας Eκκλησία αφιερώνει το γηθόσυνο άκουσμα προς την Μητέρα του Θεού και πάντων ημών στο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου και Θεού μας.

Αρχόμενοι από τον Ευαγγελισμό, σήμερα αναμιμνησκόμεθα των γεγονότων από το άκουσμα των ποιμένων μέχρι και τον μεταφραστή Θεοδόχο Συμεών.

Οι ποιμένες ως κατεξοχήν άνθρωποι της φύσεως αντιπροσωπεύουν τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους με το μοναδικό προνόμιο της καθαράς καρδίας, αυτοί που η ψυχή τους ομοιάζει με την γη την αγαθή της παραβολής του σπορέως.

Έπειτα η στάση μακαρίζει τους μάγους που ξεκίνησαν προς αναζήτηση και προσκύνηση του Παμβασιλέως. Μάγοι είναι οι αναζητητές της αληθείας. Οι άνθρωποι που ενετρύφησαν στην θύραθεν παιδεία, όχι την δήθεν βέβαια, αλλά την ουσιαστική, αυτήν που όντως αναγεννά τον νου και τον καθιστά ορθοφρονούντα.

Γιατί δυστυχώς στις μέρες μας βλέπουμε τους γνωστούς αγνώστους τύπους σαν τον Τατσόπουλο και τους ομοίους του, οι οποίοι αφού έμαθαν δύο κόλλυβο γράμματα να θέλουν να έχουν λόγο μηδενιστικό μόνο προς τον Χριστό. Περί αιρέσεων και άλλων θρησκειών βέβαια τηρούν σιγήν ιχθύος.

Έτσι λοιπόν και ημείς οι άνθρωποι του πνεύματος οφείλουμε να είμαστε επί της ουσίας μελετητές και όχι στείρως αντιδραστικοί.

Και ερχόμαστε στον δίκαιο Συμεών, τον άνθρωπο του μεταιχμίου μεταξύ παλαιάς και Καινής διαθήκης. Τον συναντούμε στην μετάφραση της  Παλαιάς Διαθήκης, των εβδομήκοντα και ζει έτη πέραν των εκατό ώστε να δει τον Χριστό, τον οποίον προκατήγγειλε των προφητών ο σύλλογος.

Βλέποντας τον Ποθητόν Θεόν ενσαρκωμένον αναφωνεί μετά χαράς και πληρότητος το νυν απολύεις. Λόγος που σφραγίζει την πρώτη ακολουθία της εκκλησίας μας, τον εσπερινό.

Είναι ο άνθρωπος που βαστάζει εν αγκάλαις τον Θεόν και σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια παρουσία και φανέρωση του Θεού στον κόσμο. Είναι αυτός ο οποίος θα προφητεύσει και στην Θεοτόκο ότι ρομφαία Δίστομος θα διαπεράσει την καρδιά της όταν τον δει σταυρούμενον και θα αποτελέσει το βρέφος της σημείον αντιλεγόμενον, ώστε να φανερωθούν οι διαθέσεις όλων.

Επομένως το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της πρώτης εβδομάδος, εκτυλίσσετε και αισίως φθάνουμε σήμερα στην Υπαπαντή του Κυρίου.

Ο Κύριος ίστατε εις Ανάστασιν, πτώσιν και κρίσιν όλων.

Η Υπεραγία Θεοτόκος η προεκλεγμένη των αιώνων είναι το κατ΄ εξοχήν μέσο του Θεϊκού σχεδίου για την λύτρωση της ανθρωπότητας. Είναι η κατ’ εξοχήν Γυναίκα η οποία φέρνει στο ους του Κυρίου και Θεού Της, τις σωτήριες μεσιτείες της, για να δείξει πρόσωπο ελέους και ευσπλαχνίας ο προ αιώνων Κτίστης και Θεός μας.

Είναι η οδός ή άγουσα προς Σωτηρίαν και σ’ αυτήν και μόνον αξίζει αέναη Δόξα και Τιμή.

Είναι η Γέφυρα που ενώνει τα ουράνια με τα επίγεια και συνανυψώνει δια του έργου της κάθε άνθρωπο στο καθ΄ ομοίωσιν.

Το σχέδιο της λυτρώσεως μας είναι παρόν.

Το Στάδιο των Αρετών έχει ανοίξει και καλεί όλους μας να μετάσχουμε τις ανεκλαλήτου χαράς που προετοίμασε ο Κύριος μετά τη Σταυρική Θυσία και την Ανάσταση Του.

Έτσι εμείς, ως Αναστάσιμα πρόσωπα επαναπροσδιορίζουμε την ύπαρξη μας και ζώντας με την προσδοκία της Λυτρώσεως αναπτερωνόμαστε και ατενίζουμε τη ζωή μας με αισιοδοξία καθότι είμαστε προορισμένοι εκ κοιλίας μητρός μας, να ζήσουμε αιώνια.

Χωρίς αυτή την παράμετρο η ζωή μας θα ήταν καθηλωμένη και προσηλωμένη στο χώμα από το οποίο επλάσθημεν και η βιοτή μας θα ήταν κτηνώδης.

Άρα ορθώς η Αγία μας Εκκλησία ανά τους αιώνες έχει θεσπίσει τις πρώτες πέντε Παρασκευές των Εβδομάδων να αναγιγνώσκονται ανά την Ορθόδοξη επικράτεια  μετά Δόξης και Τιμής οι Στάσεις των Χαιρετισμών και εν τέλει ο Ακάθιστος ύμνος σύμπας.

Τοιουτοτρόπως η Παναγία δικαίως έχει την Τιμητική Της την περίοδο αυτή, καθώς είναι η Μητέρα η Ιδανική που αναψύχει τις καρδιές μας και δια του φίλτρου Της ανιστά την πεπτωκυίαν εικόνα μας και την αναβιβάζει σε ουράνιο πρόσωπο.

Προσωπικώς εύχομαι Υγείαν και μακρότητα ημερών για να φτάσουμε Πρώτα ο Θεός, Ακμαίως στην Ένδοξο και Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας και το Χριστός Ανέστη να πλημμυρίσει τη ψυχή και την διάθεση μας.

Καταληκτικά οφείλω να επιζητήσω τις ευχές και μεσιτείες του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, να ευχαριστήσω το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού και εξόχως τον Αιδεσιμολογιώτατο  Πρωτοπρεσβύτερον Γεώργιο Τοκούζη για την αποψινή του φιλοξενία, τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες του Ι. Ναού, τους ενορίτες και όλους τους κοπιώντες και προσφέροντες τη ψυχή τους προς ευτρεπισμό της Ενορίας σας.

Φωτορεπορτάζ : Κυριάκος Κωνσταντάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here