Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Μαρτίου 2023, ο Ακάθιστος Ύμνος, στον Ιερό Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Δομής Ενηλίκων, Κολύμπια Ρόδου, από τον Πανοσιολογιώτατο, Αρχιμανδρίτη, Αθανάσιο Μισσό, με Ψάλτες τους, κ. Τσαμπίκο Διακοσταματίου, κ. Παναγίωτη Πέρο, κ. Ελευθέριο Μπότση και κ. Στέφανο τ. εκπαιδευτικό, με πλήθος κόσμου.

Στο Ιερό, διακονούσαν, κ. Μιχαήλ Διάκου, κ. Ιωάννης Τσακίρης, κ. Σακελλάρης Μαύρος, κ. Σπυρίδων Σταματάκης.

Στο τέλος ο Γέροντας Αθανάσιος κήρυξε τον Θ. Λόγο :

Παρασκευή του ακαθίστου ύμνου και αισίως ολοκληρώνονται οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο και μητέρα πάντων ημών.

Το χαρμόσυνο μήνυμα του Πρωτοστάτου Αγγέλου έλαβε σάρκα και οστά και η Θεοτόκος υπακούοντας στην βουλή την προαιώνιον του Υψίστου γίνεται χαράς αιτία και λύτρωση για το ανθρώπινο γένος.

Ο άναρχος θεός βρεφουργείται και γαλουχείται παραδόξως υπό των γονέων αυτού , του μνήστορος Ιωσήφ και της αειπαρθένου Μαρίας , καίτοι απάτωρ εκ πατρός και αμήτωρ εκ μητρός.

Προσκυνείται υπό Ποιμένων και Μάγων και θεϊκώ τω τρόπω σώζεται με την φυγή του στην Αίγυπτο, από την μανία του Ηρώδου.

Έτσι η κτίσις η Νέα και Καινή που εγκαινιάζεται με την έλευση και την αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο, είναι πλέον έτοιμη να σταθεί ως κιβωτός σωτηρίας για κάθε άνθρωπο που αναζητεί την θεία Παραμυθία στην ζωή του και αποβλέπει στην ουράνια πολιτεία.

Η βιοτή μας στην ώδε μένουσαν πόλιν αποκτά νέο νόημα και αφορά την Ουρανίαν, κοντά στις πατρικές αγκάλες του Θεού.

Η προεκλεχθείσα των αιώνων, η κυρία Θεοτόκος, η κορυφή των γυναικών, το πρότυπο της μητρότητας και της φιλεύσπλαχνης αγάπης είναι το μέσον της σωτηρίας μας.

Είναι η γέφυρα η μετάγουσα ημάς προς ουρανόν και η κλίμαξ δι ης εφάνη και κατέβη ο ίδιος ο Θεός θέλοντας με το αίμα του να εκπλύνει την αμαρτίαν των πρωτοπλάστων.

Και ποιος χριστιανός δεν ατενίζει στο πρόσωπο της Θεοτόκου την Μητέρα του ; Ποιος δεν συγκινείται από τον πόνο που ένιωσε όταν είδε τον ίδιο της τον μονογενή να σταυρώνεται, αναμάρτητος ων, και να πάσχει τα πάντα υπό χειρών ων έπλασε; Η ποια μάνα θα έστεκε τόσο ταπεινά, βλέποντας τον υιό της να ανίσταται τριήμερος εκ του τάφου ;

Κι όμως η Παναγία όπως ξέρουμε από την Ιερά μας παράδοση δεν συνεπήρθη από το μεγαλείο του υιού της και παρέμεινε εν προσευχή για την σωτηρία του κόσμου.

Ορθώς λοιπόν η Αγία μας εκκλησία συνέταξε όπως στις  πέντε πρώτες Παρασκευές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Θεοτόκος να έχει τον πρώτον λόγον στην λατρεία των χριστιανών.

Λίγο αν σκεφτούμε τον βίο της Θεοτόκου, ιλιγγιά ο νους μας και η δοξολογία προς αυτήν είναι αυθόρμητη και φυσική.

Η ερχόμενη Παρασκευή είναι της βουβής εβδομάδος, όπως λέγεται χαριτωμένα στα νησιά μας και συν θεώ οδεύουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα με την Ανάσταση του Χριστού μας.

Προσωπικώς εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη και πάντοτε να είμαστε υγιείς και ακλόνητοι σε θέματα πίστεως.

Εύχεσθε παρακαλώ και υμείς δι εμέ.

Δια πρεσβειών μεσιτικών της Θεοτόκου Μητρός μας,

Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός

Φωτορεπόρτερ : Κυριάκος Κωνσταντάκης

Την Ωραιότητα της Παρθενίας Σου…

‘Ηκουσαν οι Ποιμένες …..

….. και το Υπέρλαμπρον το της Αγνείας Σου….

Άγγελος Πρωτοστάτης…..

Καὶ δὸς ἡμῖν, Δέσποτα, πρὸς ὕπνον ἀπιοῦσιν, ἀνάπαυσιν σώματος καὶ ψυχῆς…

κ. Παρασκευή Ψαρά

Ἄσπιλε, ἀμόλυντε, ἄφθορε, ἄχραντε, ἁγνὴ Παρθένε, Θεόνυμφε Δέσποινα ….

Ποιόν σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον τι δε ονομάσω σε; απορώ και εξίσταμαι διό ως προσετάγην βοώ σοι χαίρε η κεχαριτωμένη …

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»

« Ὁ Θεὸς οἰκτειρήσαι ἡμᾶς καὶ εὐλογήσαι ἡμᾶς, ἐπιφάναι τὸ πρόσωπον αὑτοῦ ἐφ᾿ ἡμᾶς καὶ ἐλεήσαι ἡμᾶς»

Αντίγραφο Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας 

…..απορώ και εξίσταμαι….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here