Την ρήση αυτή χρησιμοποιούσε ο Ρωμαϊκός λαός για να καταδείξει και να αποδοκιμάσει την σήψη από κει που δεν θα περίμενε κανείς να δει φθορά. Προ ημερών έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία η διαφήμιση της πολυεθνικής εταιρείας Adidas, η οποία προμόταρε τα καλοκαιρινά της γυναικεία μαγιό, με άνδρες μοντέλα.

Ήταν όντως χάρμα οφθαλμών (σαν εμετός) να βλέπει κανείς μαντράχαλους να φοράνε γυναικεία μαγιό και να κάνουν πασαρέλα. Και μιλάμε για μια εταιρεία παγκοσμίως γνωστή, με τα προϊόντα της να φοριούνται σε επίσημους αγώνες,  που παρακολουθούν εκατομμύρια ανθρώπων.

Η προπαγάνδα ξεκινά από το μείζον επίπεδο και προωθείται στο έλασσον. Έτσι σήμερα δασκάλα σε πολυπληθή σχολική μονάδα πρωτοτύπησε και έβγαλε τα κομματικά εσώψυχά της προβάλλοντας ταινία στους ανήλικους μαθητές της με αγόρια εφήβους να ερωτοτροπούν. Αντί να κάτσει να απολαύσει το εμετικό θέαμα μόνη της, ήθελε να δώσει και τα ανώμαλα φώτα της στα μικρά παιδιά που την έχουν ως πρότυπο.

Τα παιδιά άρχισαν να διαμαρτύρονται και να αηδιάζουν στο θέαμα της ανωμαλίας, όμως εκείνη πέρα βρέχει.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι η εταιρεία Adidas ή οι μαϊμουδίστικες απομιμήσεις της ( abibas , adibas κτλ ) γιατί μια χαρά είναι τα προϊόντα της και πολύ αξιοπρεπή για τα λεφτά τους, ούτε ο κάθε αμόρφωτος, ανόητος και  βλαμμένος εκπαιδευτικός, αλλά το κλίμα της εποχής.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ως γνωστόν, έχουν χάσει προ καιρού το ήθος τους και την μορφωτική τους αρτιότητα και γι’ αυτό συμπεριφέρονται σαν ανόητα κατασκευάσματα.

Ο όρος να μου επιτραπεί είναι πολύ light για να τους περιγράψει. Λίγοι εκπαιδευτικοί έμειναν σθεναροί και στιβαροί στο ύψος του λειτουργήματός τους, όπως συμβαίνει και με μας τους ρασοφόρους. Λίγοι και καλοί !

Το παιδαγωγικό ινστιτούτο τέτοιες γραμμές χαράσσει; Τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας τι πρόκειται άραγε να κάνουν; Σε ποια εποχή ζουν; Το οποιοδήποτε θέαμα την σήμερον ημέρα είναι ατομική υπόθεση στο ίντερνετ, όχι θέμα προβολής στα σχολεία.

Και μετά γκρινιάζουμε με τα εκλογικά αποτελέσματα και αναρωτιόμαστε ποιοι και με ποια κριτήρια ψήφισαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα !

Οι δάσκαλοι είναι η καρδιά του έθνους μας. Να δουν να μάθουν τα παιδιά γράμματα γιατί γεμίσαμε ορδές από ημίβλακες με άποψη. Οι δάσκαλοι μας είναι οδηγοί προς σωτηρίαν και όχι μωροί οδηγοί τυφλοί τυφλών !

Με πόνο ψυχής,

Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here