Αξιότιμοι Ηγήτορες του Γραφείου Ταξιδίων του choice travel κ. Ευαγγελία Ιωακειμήδου και Καλλιόπη Ξυνοπούλου

Αξιότιμε Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κ. Αντιδήμαρχε, Αθανάσιε Στάμο

Αξιότιμε Αντιδήμαρχε Ρόδου και εκπρόσωπε του Δημάρχου Ρόδου κ. Ταρασλιά Κώστα

Αξιότιμε πρόεδρε της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης κ. Βύρων Θεολόγη

Αξιότιμη κ. Μαρία Καζάζη, υπεύθυνη πωλήσεων της Aegean Airlines για τη Βόρειο Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Μεγάλη τιμή στην καρδιά της Δωδεκανήσου να διοργανώνεται η αποψινή εκδήλωση από το choice travel παρόντων τόσων σπουδαίων ανθρώπων που μοχθούν για την διαφήμιση στα πέρατα του κόσμου, του Nομού μας και όχι μόνο.

Είναι τόσο το μεγάλο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος και τόσο ποικίλος ο οριζόντιος και κάθετος διαμελισμός που κάθε νησί είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Παράλληλα ως γνωστόν κατά τον Μαξ τρόη ο πολιτισμός γεννήθηκε ένθεν κι ένθεν του Αιγαίου, με μια διαρκή και αύξουσα πορεία ανά τους αιώνες.

Η ιστορία του νησιωτικού μας συμπλέγματος αριθμεί αιώνες και γι’ αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει αρχαιότητες ήδη από την εποχή που στον Eλλαδικό κορμό άνθισε ο Mυκηναϊκός πολιτισμός. Η κλασική αρχαιότητα, η βυζαντινή περίοδος , και οι νεότεροι χρόνοι έχουν ισχυρή παρουσία σε όλα μας τα νησιά.

Ζούμε όμως στην εποχή του οργανωμένου τουρισμού και γι αυτό η διάδοση και η προβολή μας πέραν των συνόρων μας θέλει μέθοδο σχέδιο και οργάνωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το choice travel με έδρα την πολυθρύλητη Θεσσαλονίκη, την νύμφη του βορρά.

Τα αποτελέσματα και οι καρποί της εργασίας τους διαφαίνονται από την ισχυρή παρουσία τους στον χώρο του τουρισμού.

Ως κληρικός και ασχολούμενος με τον τουρισμό προ ετών είμαι πολύ περήφανος που ανθεί πλέον στις μέρες μας ο θρησκευτικός τουρισμός.

Είναι ίσως η πιο αγνή τουριστική έκφανση.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν το δρόμο αυτόν είναι άκρως συνειδητοποιημένοι και ο σκοπός τους απολύτως ψυχωφελής.

Γι αυτό, ως διοργανωτής εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδος έχω ιδίαν άποψη.

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι κάποια καινούρια έννοια, πρόσφατα επινοημένη.

Πρόκειται για την παλαιότερη και επικρατέστερη μορφή μετακίνησης στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς τα μέλη όλων των κοινωνιών επιζήτησαν να επικοινωνήσουν με το θείο.

Ως συνέπεια, το θρησκευτικό ταξίδι ανάγει τις καταβολές του στην Προσκυνηματική δραστηριότητα παλαιότερων εποχών.

Από τους αρχαίους χρόνους ακόμη, το ταξίδι με θρησκευτικό χαρακτήρα αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο που οδήγησε Έλληνες και ξένους να κατευθυνθούν σε θρησκευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Ανέκαθεν οι Έλληνες συνήθιζαν να εκφράζουν το θρησκευτικό τους αίσθημα, τη βαθιά τους πίστη και ευλάβεια προς το Θεό, βασικό χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας εδώ και 2.000 χρόνια.

Ο Θρησκευτικός Τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος που παρακινείται, εν μέρει ή αποκλειστικά, από θρησκευτικά κίνητρα και συγκεκριμένα από την επιθυμία του κάθε ατόμου να μετακινηθεί από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με σκοπό να επισκεφθεί ένα χώρο που θεωρεί «ιερό» (π.χ. ναό, μοναστήρι κ.α.), επιλέγοντας συχνά συγκεκριμένο χρόνο (Μεγάλη Εβδομάδα, δεκαπενταύγουστο, θρησκευτική πανήγυρη, εορτή Αγίου κ.α.) και αναζητώντας την επικοινωνία με το θείο ή την ικανοποίηση θρησκευτικών αναγκών (εκπλήρωση τάματος, παράκληση για κάποια χάρη, ένδειξη ευγνωμοσύνης κ.α.).

Οι ομαδικές αυτές μετακινήσεις δεν έχουν αποκλειστικά Προσκυνηματικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να αφορά άτομα που επιθυμούν να περιηγηθούν σ’ έναν χώρο με σκοπό με σκοπό να θαυμάσουν μνημεία με πλούσια αρχιτεκτονική, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και την ψυχαγωγία τους.

Η τάση αυτή ενισχύεται από Ενορίες και Μητροπόλεις που συχνά – πυκνά διοργανώνουν εκδρομές τα Σαββατοκύριακα, με χαμηλές τιμές συμμετοχής και γεμάτα πούλμαν.

Όπως εγώ κάθε χρόνο έχω σταθερά αυξανόμενα άτομα που συμμετέχουν σε όποια εκδρομή και αν προγραμματίσω και πραγματοποιήσω.

Τον προσεχή Νοέμβριο η εκδρομή μας στα Ιεροσόλυμα θα είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, ώστε οι Δωδεκανήσιοι να δουν ιδίοις όμμασι και να προσκυνήσουν τα θεοβάδιστα μέρη που αποπνέουν ευλογία και αγιασμό.

Είμαι πολύ υπερήφανος που το choice travel έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα και η συνεργασία μας είναι αγαστή.

Η παρούσα εκδρομή θα είναι η απαρχή μιας σειράς ερχόμενων στο μέλλον εκδρομών ανά την επικράτεια της Ελλάδας και γιατί όχι και εκτός συνόρων.

Είστε σαν εταιρεία ο καλύτερος εγγυητής για τέτοιες διοργανώσεις.

Επίσης όλοι οι παρόντες τουριστικοί πράκτορες είστε εφάμιλλοι και καθόλα αξιολογώτατοι.

Προσωπικώς αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας ευχαριστήσω όλους για την τιμή που μου επιφυλάξατε ως κληρικός να είμαι παρών και ομιλητής στην παρούσα εσπερίδα.

Επιδίδω μέσω του Αντιδημάρχου κ. Ταρασλιά, ένα συμβολικό δώρο προς τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ένα μνημειώδης τρίτομο έγχρωμο έργο, το Μέγα Συναξάρι.

Και στο Choice travel, ένα μνημειώδης τρίτομο έγχρωμο έργο, την Παλαιά Διαθήκη.
Είη ο Κύριος ευλογών παν έργον ημών τε και υμών.

Με τιμή και ευχές
Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here