Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Vs – Τσαμουριά.

Του πατρός Αθανασίου Μισσού
 
« Δαίμονες στο λούστρο » ( λούστρο = ράσο ) «Djaj në ueladon» είναι το βιβλίο που μοστράρει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στην γείτονα Αλβανία. Ο υπαινιγμός στρέφεται σαφέστατα εναντίον του Εθναπόστολου Πατροκοσμά και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
 
Μάλιστα εικόνες και των δυο αυτών προσωπικοτήτων αποτυπώνονται στο εξώφυλλο του συγκεκριμένου « λογοτεχνικού » έργου. Με τον βαρύγδουπο αυτό τίτλο παρακινεί τον κάθε παρατηρητή να αγοράσει αυτό το βιβλίο και να διαβάσει τα ιστορικά ντοκουμέντα που παραθέτει.
 
Και όλα με την συγκατάθεση της πολιτείας, η οποία εγείρει θέμα αλυτρωτισμού και προβαίνει σε μεθοδευμένη εκδίωξη των εναπομεινάντων Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.

 
Επειδή « ούτε πόλις ανδρών κενή υφίσταται » δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Αλβανικός λαός. Ίσως δεν συμμορφώθηκε από την τυραννία του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα με την επιβληθείσα αθεΐα και την πνευματική πώρωση και τύφλωση που επήλθε.
 
Ίσως πάλι κάποιοι νοσταλγούν εκείνη την εποχή, όπου στις συνειδήσεις των ανθρώπων δεν έμεινε ούτε ιερό ούτε όσιο με αποτέλεσμα την πλήρη αποκτήνωση τους.
 
Αντί μάλιστα να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η Μητέρα Εκκλησία μερίμνησε να θυσιάσει στην διακονία του χειμαζομένου αυτού λαού ένα εκ των καλυτέρων τέκνων της, του μέχρι τότε Επισκόπου Ανδρούσης και λαμπρού Ακαδημαϊκού, Αναστάσιο Γιαννουλάτο, αυτή μηδένισαν την όλη πορεία του Ορθοδόξου Ποιμενάρχου τους παρακινούμενοι από τα εθνικιστικά τους ένστικτα.

 
Όλα αυτά συμβαίνουν μετά το ζενίθ της όλης δράσης του Αρχιεπισκόπου αφού και την επαρχία του εκόσμησε με έργα περίλαμπρα, με Ναούς αλλά και πλουσίως παρείχε το πνευματικό μάννα στο ποίμνιο.
 
Αντί λοιπόν να καυχώνται προέβησαν στην έκδοση αυτού του κατάπτυστου βιβλίου.
 
Δεν εσεβάσθησαν ούτε το γεγονός ότι ο Γενάρχης τους Αλή Πασάς Τεπελενλής προσεκύνησε ευλαβικώς τα Λείψανα του Πατροκοσμά τη στιγμή που τίποτε δεν υπολόγιζε παρά μόνο το προσωπικό του γόητρο και την υστεροφημία του.
 
Εφόσον λοιπόν το Λιοντάρι της Ηπείρου (αρπ ασλάν) ατένισε με τόσο σεβασμό τον Εθνομάρτυρα ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να χλευάσουν το ανάστημα αυτό και με ποια κριτήρια.
 
Τους ξεφεύγει το γεγονός ότι από την Ελλάδα μόνο ωφέλεια είδαν διαχρονικά και όχι ζημία.

Ποια άλλη χώρα συμπαραστάθηκε τόσο ενεργά και ρεαλιστικά στις ορδές των προσφύγων με την αθρόα μετανάστευση τους τις προηγούμενες δεκαετίες ;

 
Μάλιστα η υποδοχή τους ήταν τόσο χαλαρή και ελευθεριάζουσα που ούτε ποινικά μητρώα ελέγχθησαν, ούτε πολλά στοιχεία εζητήθησαν. Αντί τούτου επιδείξαμε και ιώβειο ανοχή στην εγκληματικότητα που εμφάνισαν ιδίως τα πρώτα χρόνια.
 
« Λαός δυσσεβής και παράνομος » και αχάριστος που κάθε στιγμή είναι ικανός να λησμονήσει κάθε προτέρα ευεργεσία μπροστά στα κατώτερα του ένστικτα.
 
Παρακαλούμε μάλιστα τον οποιονδήποτε κάτοικο της γείτονος χώρας να μας αναφέρει έστω και την παραμικρή προσωπική ή εθνική ζημία από ενέργειες και δράση του Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκόπου τους.

 
Βλέπουμε το ήθος ενός βλέπουμε και το ήθος των ετέρων. Ο ένας ομιλεί με γνώμονα την αγάπη και οι άλλοι ενεργούν βάσει ταπεινών συμφερόντων.

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν εγκλωβίζεται γεωγραφικά. Η φήμη του είναι γνωστή τοις πάσιν. Προσωπικότητες υποκλίνονται μπροστά του και αυτός διατηρείται ταπεινός, πράος και ακέραιος.

 
Εύχομαι και προσεύχομαι στον εν Τριάδι Θεό να χαριτώνει τον αεικίνητον και αδαμάντινον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και να χαλυβδώνει το κύρος και την προσωπικότητα του επ’ αγαθώ της Εκκλησίας.
 
Οι προσευχές μας να σας συνοδεύουν στον αγώνα σας ώστε να αξιωθήτε εν ημέρα Κρίσεως της τιμής της αφθάρτου και προσηκούσης.

 
Επιστήθιος και υμέτερος

 
Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός
 
Δημοσίευση στο ekklisia.on.line
 
https://www.ekklisiaonline.gr/nea/anatreptiki-paremvasi-gia-tis-epithesis-se-alvanias-anastasio-apo-achim-athanasio-misso-sto-ekklisiaonline/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here