Λερναία Ύδρα οι προσπάθειες αυθαίρετων κατασκευών που παραβιάζουν όχι απλά πολεοδομικούς σχεδιασμούς και χωροταξικούς κανόνες αλλά κυρίως στοχεύουν την καταπάτηση των ιδιοκτησιών πλησίον των Ορθόδοξων μοναστηριών στην παραλιακή ζώνη Χιμάρας – Αγίων Σαράντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που συντάσσεται το κείμενο, στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες (Δήμος Χιμάρας) ο πρώην Διοικητής της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανίας, ο διαβόητος Αρτάν Ντίντι, αναπτύσσει παράνομη κατασκευή σε πολύ μικρή απόσταση απ’ τα κτίσματα της ιστορικής Μονής.

Πρόκειται για μια περίεργη από πλευράς του εμμονής καθώς σε ερείπια πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έχει ιδιοποιηθεί σε προηγούμενα χρόνια με εντελώς παράνομες και αδύνατες νομικά διαδικασίες, θέλει χωρίς καμιά οικοδομική άδεια να κτίσει τουριστική εγκατάσταση.

Και λέμε χωρίς καμιά οικοδομική άδεια διότι τα τελευταία χρόνια έχει πιέσει με θεμιτά και κυρίως αθέμιτα μέσα τις πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου να του εγκρίνουν τα σχετικά με την οικοδομή του, αλλά εν τούτοις έχει πάρει επανειλημμένα αρνητική απάντηση.

Τούτο δεδομένου ότι με βάση το συνολικό χωροταξικό της περιοχής που αποτελεί νομοθεσία του κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύετε οποιαδήποτε φύσης κατασκευή έστω και προσωρινή προκειμένου προστατευτεί η δασώδης επιφάνεια και επί το πλείστον ο χαρακτήρας της Μονής ως πολιτιστικό μνημείο και πνευματικό καθίδρυμα.

Επωφελούμενος όμως αυτός της πολιτικής αστάθειας που έχει προκύψει στη χώρα, και χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις που συνεχίζει να έχει στους μηχανισμούς της αστυνομίας και εν γένει του κράτους, επιμένει.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι σε μικρή απόσταση απ’ το χώρο που επιχειρείται η αυθαίρετη οικοδομή στέκει αστυνομική κλούβα παρέχοντας του ασφάλεια συνέχισης.

Τούτο διότι προ μηνών που και πάλι είχε θελήσει να εργαστεί στο σημείο αυτό πιστοί απ’ τους Δρυμάδες και τη Χιμάρα είχαν κάνει έντονες διαμαρτυρίες και μάλιστα είχαν απομακρύνει τα οικοδομικά υλικά που είχε συγκεντρώσει στο χώρο.

Τότε είχε γραφεί ότι πέραν των άλλων η προσπάθεια ενέχει και σκοπούς ξεπλύματος μαύρου χρήματος του ίδιου ή άλλων κυκλωμάτων που εξυπηρετεί. Δεν εξηγείται αλλιώς και η επιμονή εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο με κανονική άδεια δεν δύναται να κτίσει αλλά ούτε παραθυράκι θα βρει για τη νομιμοποίηση.

Από πλευράς των εκκλησιαστικών παραγόντων έχουν γίνει οι απαραίτητες παραστάσεις προς τη Δημοτική αρχή αλλά και την αστυνομία, εν τούτοις όμως διαπιστώνουν αδιαφορία αντίδρασης πράγμα που του επιτρέπει πρόοδο στις εργασίες δεδομένου ότι έχει μεγάλο σε αριθμό εργατών συνεργείο.

πηγή:tachydromos.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here