Άγιος σημαίνει ξεχωριστός, αφιερωμένος, καθαρός. Ο Ησαΐας άκουσε τους αγγέλους να ψάλλουν στο Θεό τον Τρισάγιο Ύμνο (Ησ. 6,3). Ο όρος «Παναγία» δεν τη συγκρίνει προς το Θεό αλλά προς τους ανθρώπους αγίους.

Ο Θεός είναι όχι μόνο Άγιος και Πανάγιος αλλά Υπεράγιος. Η Μαριάμ, που αξιώθηκε να γίνει μητέρα του Θεανθρώπου, είναι πανάμωμη, πανάσπιλη, δηλαδή Παναγία. Αυτή που ήταν Θεοτόκος, δε θα ήταν και Παναγία;

Δυστυχώς την Παναγία, τη βρίζουν οι «μάρτυρες του Ιεχωβά» και οι ποικίλοι προτεστάντες. Την ονομάζουν απλή Μαριάμ. Οι προτεστάντες αντέδρασαν στην υπερβολική τιμή της Θεοτόκου από τους καθολικούς και δεν την τιμούν καθόλου.

Τη σωστή τιμή της Παναγίας την έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου ισχύει το μέτρο, ούτε η υπερβολή, ούτε η έλλειψη. Η Μαριάμ είπε στην Ελισάβετ: «από τώρα θα με μακαρίζουν (θα με δοξάζουν) όλες οι γενεές» (Λουκά 1,48). Οι «μάρτυρες του Ιεχωβά» και οι προτεστάντες καθώς δεν τιμούν τη Θεοτόκο, βρίσκονται εκτός της προφητείας της Παναγίας.

Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις – Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ.90), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ