Η Εκκλησία μας τιμάει και υμνεί την Παναγία μας

Την Παναγία μας πολύ την αγαπάω.

Μικρός στο Άγιον Όρος πολύ την λάτρευα. Είχα μια εικονίτσα της Παναγίτσας κάτω απ’ το μαξιλάρι μου. Πρωί και βράδυ την ασπαζόμουνα. Με αυτήν ζούσα νύκτα μέρα. Σε αυτήν κατέφευγα, ό,τι κι αν μου συνέβαινε. Τι να σας πω… Καλύτερα από μάνα. Δεν ήθελα τίποτ’ άλλο. Τα είχα όλα.

Η Εκκλησία μας πολύ την τιμάει την Παναγία μας.

Την τιμάει και την υμνεί πάνω απ’ όλους τους αγίους μας.

Λέγει ένα τροπάριο:

«Χαίροις μετά Θεόν η Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα…».

Ποια έχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος; Ποια είναι αυτή «η Θεός»; Είναι η Παναγία μας, η Υπεραγία Θεοτόκος. Η Αγία Τριάς πρώτη, δεύτερη η Παναγίτσα μας. Αυτή τη μεγάλη θέση έχει «η τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ», η Μητέρα μας, η Υπεραγία Θεοτόκος.

Η ιερή εικόνα της Βρεφοκρατούσας, το «Άξιον εστί», είναι η πολιούχος του Αγίου Όρους, «η εφέστιος των εφεστίων». Τι σημαίνει «εφέστιος»; «Επί την εστίαν».

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους εφεστίους θεούς. Στο κέντρο των οικιών ήταν η εστία, κάτω από την οποία υπήρχαν αγαλματίδια του θεού, που κανείς δεν μπορούσε να πειράξει.

Πάνω απ’ όλους τους εφεστίους είναι η Παναγία μας.

Κάποτε δίναμε σημασία στους αρχαίους ναούς. Και τώρα μπορούμε να το κάνομε, αλλά, βέβαια, για να βλέπομε πως λάτρευαν οι αρχαίοι τον Θεό. Αυτό το έκανε και ο απόστολος Παύλος, που μίλησε στον Άρειο Πάγο.

Δεν άρχισε να λέγει από την πρώτη στιγμή για τον Θεό, για την Παναγία κ.λπ., αλλά από τη δική τους φαρέτρα πήρε τα βέλη και τα έριχνε στους Αθηναίους, αρχίζοντας από τον άγνωστο Θεό:

«Σταθείς δε ο Παύλος εν μέσω του Αρείου Πάγου έφη άνδρες Αθηναίοι, κατά πάντα ως δεισιδαιμονεστέρους υμάς θεωρώ. Διερχόμενος γαρ και αναθεωρών τα σεβάσματα υμών εύρον και βωμόν εν ω επεγέγραπτο, “αγνώστω Θεώ”. Ον ουν αγνοούντες ευσεβείτε, τούτον εγώ καταγγέλλω υμίν».

Πρέπει απ’ έξω να τα μάθομε αυτά. «Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». Αυτός είναι το είναι μας, η πνοή μας.

«Βίος και Λόγοι» Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Αρχική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here