«Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ» ονομάζουμε αδελφοί μου αγαπητοί την Υπεραγία Θεοτόκο, και αυτό γιατί ενώ ακόμη κι αυτές οι επουράνιες δυνάμεις κυκλώνουν το θρόνο του Θεού, Εκείνη, η Παναγία μας, κυοφόρησε μες την μήτρα Της τον Υιό και Λόγο του Θεού.

Ηξιώθη να χωρέσει στη γαστέρα της, Εκείνον που δεν χωρείται Στους Ουρανούς, να πλάσει στα σπλάχνα Της, Εκείνον που έπλασε τον ήλιο και τη σελήνη, να κρατήσει στην αγκαλιά Της, Εκείνον που κρατά και συντηρεί τα σύμπαντα, να θυλάσει και να θρέψει Εκείνον που τρέφει ολόκληρη την κτίση.

Λοιπόν, αδελφοί μου Χριστιανοί, πως να μην τιμούμε κι εμείς Εκείνη την οποία πρώτος ο Θεός τίμησε, αξιώνοντας την ως Μητέρα του Λυτρωτού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού; Πώς να μην ονομάζουμε Παναγία, Εκείνην της οποίας το ύψος της Αγιοσύνης υπερβαίνει κάθε άλλου ανθρώπου που πέρασε από αυτό εδώ τον κόσμο;

Και ξέρετε αγαπητοί μου γιατί έφτασε τόσο ψηλά η Κυρία Θεοτόκος; Γιατί εν πρώτοις κατέβηκε πολύ χαμηλά! Κατέβηκε χαμηλά με την αγία ταπείνωση και την απόλυτη υπακοή στο θέλημα του Θεού. Αυτό είναι το μυστικό της ανόδου της Παναγίας μας. Το είπε και η ίδια όπως ακούμε στο Άγιο Ευαγγέλιο «καθείλε δυνάστας από θρόνους και ύψωσε ταπεινούς».

Οι δυνατοί δηλαδή που έχουν εξουσία κοσμική, κάποτε παύονται και η υποτιθέμενη εξουσία τους σβήνει, ενώ οι ταπεινοί ανυψώνονται και αξιώνονται πολλών και μεγάλων ευλογιών.
Κι είναι όντως η ταπείνωση «μαγνήτης» που έλκει τη χάρη του Θεού. «Κύριος υπερηφάνεις αντιτάσσεται, ταπεινείς δε δίδωσι χάριν.»

Να έχουμε και εμείς αγαπητοί μου ταπείνωση. Ταπείνωση πραγματική και όχι φαινομενική. Ταπείνωση στην πράξη και όχι στη θεωρία. Και πως θα γίνει αυτό; Με την υπακοή στο άγιο θέλημα του Θεού. Να υποτάξουμε αδελφοί μου το δικό μας θέλημα στο θέλημα του Θεού.

Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό, γιατί πως είναι δυνατόν Εκείνος ο Οποίος παρέδωσε Εαυτόν δια την του κόσμου σωτηρία κι έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού, να μην θέλει το τέλειο για το δημιούργημα Του, τον άνθρωπο; Όλα, αδελφοι μου, πρέπει να έχουν ως σκοπό την σωτηρία της ψυχής μας.

Ας παρακαλέσουμε λοιπόν την Κυρία των Αγγέλων, τη Δέσποινα του κόσμου, την γλυκιά μας Παναγία, να μας δίνει δύναμη στο δρόμο της ταπεινώσεως για να αξιωθούμε εν τη ημέρα της κρίσεως να δούμε το πρόσωπο του Θεού και να ευφρανθούμε μετά των αγγέλων και πάντων των Αγίων. Αμήν.

Σελίμου Β. Παναγιώτου, θεολόγου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here