Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σ΄εσάς, το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο του Myradio 89,6  – www.myradionet.gr  και σε όλους τους ακροατές τοπικά και διαδικτυακά που μας ακούνε σε κάθε περιοχή στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό καθώς και στους Αναγνώστες της www.ekklisiaonline.gr

Η 2η Συνέντευξη αυτή του Γέροντα Αθανασίου με κοινή ομολόγία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Κορινθίας είχε μεγάλη επιτυχία με πλήθος ακροατών και από τους 5 Ηπείρους καθώς μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

  • Η Αγιά Σοφία αποτελεί παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού σύμφωνα με την UNESCO. Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό συμβολίζει κάτι διαφορετικό ; Τελικά,  τι είδους σύμβολο είναι η Αγία Σοφία και γιατί είναι τόσο σημαντική ;
  • Η Αγιά Σοφία όντως είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το οποίο διατελεί υπό την προστασία της UNESCO. Είναι ένα πανορθόδοξο σήμα κατατεθέν της πάλαι ποτέ Νέας Ρώμης και όπως το οραματίστηκε ο Ιουστινιανός, ήταν ένα οικοδόμημα αντάξιο της λαμπρότητας του Χριστιανισμού και της αίγλης της Ρωμαΐκής Αυτοκρατορίας.

Μάλιστα για να νιώθουν οι λαοί της Οικουμένης οικειότητα. φρόντισαν οι εμπνευστές και οι δομήτορες να μεταφερθούν υλικά από όλα τα σημεία του γνωστού μέχρι τότε κόσμου, ώστε κάθε φυλή και λαός να νιώθει μέτοχος και συντελεστής του Ναού.

Για παράδειγμα ο τρούλος εχτίσθει με Ροδιακά τούβλα, τα οποία ήταν ελαφρά και συνάμα ανθεκτικά. Το σίγουρο είναι ότι υλικά πέρα της Άγκυρας δεν μεταφέρθηκαν για να έχουν δικαίωμα νομής και χρήσης οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί που κυριαρχούν σήμερα στην Πόλη.

Τώρα όσον αφορά την Ελληνικότητα του μνημείου, αυτή απορρέει από το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός των χρόνων εκείνων βασίστηκε στην Απολογητική του στο Ελληνικό πνεύμα και κατά δεύτερον η αυτοκρατορία μέχρι το 1453 είχε απωλέσει τα εδάφη της και η συρρίκνωση της επέφερε την Ελληνοποίηση της.

Έπειτα ο Ναός αυτός τις περισσότερες μέρες Δόξας του Βυζαντίου και ήταν ορόσημο και οικοδόμημα αρχιτεκτονικού μεγαλείου διαχρονικά.

Για κάθε Ελληνόψυχο και Ορθοφρονούντα άνθρωπο ο Ναός της του Θεού Σοφίας είναι το Σεπτό Κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου, όπως ο Άγιος Πέτρος για την Παπική Εκκλησία.

  • Η Αγία Σοφία είχε υπάρξει και παλαιότερα τζαμί ; Γιατί η μετατροπή της σε τζαμί είναι προκλητικότερη από ποτέ ;

Ακούστε, όταν ο Μωάμεθ ο πορθητής εισήλθε στην Βασιλεύουσα μετά την τριήμερη λεηλασία του Στρατού του, είχε κατά νού να κάνει τέμενος στο γεωγραφικό σημείο στο οποίο θα έκανε στάση το υποζύγιο του ( άλογο ή καμήλα). Το δύσμοιρο ζώο σταμάτησε έξω από την Αγία Σοφία, οπότε μέχρι τον Κεμάλ Ατατούρκ ο Ναός επιχρίστηκε για να σκεπαστούν οι μορφές των Αγίων μας και να λειτουργήσει ως τζαμί.

Ο αναμορφωτής όμως της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ θεωρώντας ότι ο χώρος αυτός είναι πλέον ακατάλληλος για λατρευτικές συνάξεις, τον απέδωσα σαν μουσειακό χώρο για επισκεψιμότητα και είσπραξη χρημάτων από εισιτήρια.

Στους τελευταίους χρόνους η UNESCO έλαβε υπό την προστασία της το μνημείο, το ανέδειξε, το συντήρησε και μεριμνά για όλα.

Ο Ερντογάν όμως σε μια ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια του να τονώσει το εθνικιστικό συναίσθημα του λαού του παρέβη την ενέργεια του προκατόχου του, ο οποίος απεγνωσμένα θέλησε να Δυτικοποιήση την Ανατολική ως τότε Οθωμανική αυτοκρατορία και νυν Τουρκία.

  • Υπήρξαν και άλλες Εκκλησίες που μετέτρεψαν οι Τούρκοι σε Τζαμιά ;

Ο κατάλογος με τις κατεστραμμένες ή χρησιμοποιούμενες ως τζαμιά εκκλησίες στην κατεχόμενη Κωνσταντινούπολη δεν έχει πραγματικά τελειωμό. Συνοπτικά, για να μην κουράσουμε τους ακροατές μας, αναφέρω τους ‘Αγιους Θεοδώρους (Κιλισέ τζαμί), την Αγία Θεοδοσία (Γκολ τζαμί), τον ‘Αγιο Ιωάννη του Στουδίου (Ιμραχόρ τζαμί), τον Ιησού Παντεπόπτη (Εσκί Ιμαρέτ ισλαμικό σχολείο), την Αγία Ειρήνη, τον ‘Αγιο Γεώργιο στα Μάγκανα, την Αγία Ευφημία κ.α.

Για να καταλάβετε την ιστορική σημασία, η Αγία Σοφία της Ηράκλειας είναι πιο παλιά ακόμα και από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, όπου όπως είναι γνωστό είχε γίνει η Α’ Οικουμενική Σύνοδος και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας”.

Είναι λοιπόν η 9η εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία που οι Τούρκοι την μετατρέπουν σε τζαμί αν και ήταν λατρευτικός χώρος των χριστιανών, παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού και θρησκευτικής ελευθερίας στην χώρα όπου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην πλήρη ισλαμοποίηση της.

Προφανώς η “θρησκευτική ελευθερία” είναι μία άγνωστη έννοια για τους Τούρκους.

  • Ό Ερντογάν ανακοίνωσε πως στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ποια συναισθήματα γεννά στον Ελληνισμό αυτό το γεγονός ;

Η επίσημη επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Τζαμί αρχής γενομένης από την 24ην Ιουλίου του 2020 δεν προκαλεί αλγεινά συναισθήματα μονάχα στο Ελληνικό Λαό, αλλά και σε όλους τους απανταχού Ορθοδόξους, γιατί όχι και σε όλες τις Χριστιανικές Ομολογίες, αφού ο Ναός προϋπήρχε των περισσότερων Οικουμενικών Συνόδων, του Σχίσματος του Μεγάλου Φωτίου το 1054.

Οι Ορθόδοξοι Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι κλπ γνωρίζουν την ιστορικότητα του μνημείου και είναι λογικό να αντιδρούν και να διεγείρονται εναντίον του Τουρκικού Σουλτανισμού.

Θα ξυπνήσουν μνήμες ζοφερής σκλαβιάς, μιας και η γειτονικής μας χώρα δεν έχει να επιδείξει τίποτα στην παγκόσμια ιστορία πέραν της βαρβαρότητας.

Φυσικά εμείς οι Ρωμιοί έχουμε έναν λόγο παραπάνω να πονούμε για την κατάσταση αυτή, γιατί ο Ναός χτίστηκε από Έλληνες το γένος ή Ελληνοφρονούντες ανθρώπους της εποχής, δηλαδή ανθρώπους που είχαν γαλουχηθεί με τα Ελληνικά Γράμματα.

  • Ποια προβλήματα μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών μπορεί να δημιουργήσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ; Πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την ισλαμοφοβία στην Ελλάδα και την Ευρώπη ;

Η Ισλαμοφοβία είναι μια λογική αντίδραση την οποία θα ανέμενε κάποιος ο οποίος κατά νου έχει το δόγμα «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος ».

Όμως οι Έλληνες και γενικότερα οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν άλλο πνεύμα. Η κουλτούρα μας η παιδεία μας αλλά και η ιδιοσυγκρασία μας ως λαός δεν μας επιτρέπει να ήμαστε εκδικητικοί.

Για παράδειγμα πάρτε τους Θεσσαλονικείς. Όχι μόνον δεν κατεδάφισαν την οικία του Κεμάλ του Σφαγέα των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, αλλά αντίθετα την ανέδειξαν και την συντηρούν σαν μουσείο και σαν τον χώρο που ανατράφηκε ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης.

Επομένως δεν νομίζω οι Έλληνες να εκδηλώσουν πολιτικές αντίποινας.

  • Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει ο λαός, πώς η ορθόδοξη εκκλησία και πώς οι πολιτικοί ;

Ο Λαός μας σίγουρα έχει ενοχληθεί από το όλο θέμα. Άλλοι μιλούν για μποϊκοτάζ στα Τουρκικά προϊόντα, άλλοι για ακύρωση τουριστικών ταξιδιών στην Τουρκία και άλλοι ποιο αψείς είναι περισσότερο εκδηλωτικοί σε χαρακτηρισμούς και υβρεολόγιο. Η  Ορθόδοξη Εκκλησία επισήμως σιωπά, όπως και η Παπική. Κάποιοι μάλιστα τονίζουν τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν λόγω του Πατριαρχείου στο Φανάρι και άλλοι μνημονεύουν την ανεξικακία του Θεού.

Οι δηλώσεις των Πολιτικών μας είναι ελαφρές χλιαρές στο πλαίσιο πάντοτε του ραγιαδισμού και της ανόητης ευγένειας.

  • Τι ακούτε από το λαό ; πως αντιδρά το ποίμνιο οι κάτοικοι στην Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, στο άκουσμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ;

Ο Λαός μας και στην Ρόδο και τα Δωδεκάνησα θλίβεται γιατί όπως προείπα συνεισέφερε στην οικοδόμηση του Ναού με την διάθεση των περίφημων Ροδιακών πλίνθων και ελαφρόπετρα από την Νίσυρο.

Ο Ροδιακός Λαός αιώνες τώρα συμβιώνει με τους Μουσουλμάνους της Ρόδου και ζει αρμονικά.

Οι αντιπερισπασμοί του κάθε παρανοϊκού δικτάτορα δεν είναι ικανοί να διασαλεύσουν τις σχέσεις των ανθρώπων.

  • Είναι η πρώτη φορά που ένα θρησκευτικό μνημείο μετατρέπεται σε αντικείμενο πολιτικής ;

Το θέμα δεν είναι, αν ένα θρησκευτικό μνημείο γίνετε πιόνι στην σκακιέρα της μικροπολιτικής. Γιατί πολύ απλά η Αγία Σοφία δεν είναι τυχαία. Η σημασία και η ακτινοβολία της είναι από κτίσεως της Οικουμενική.

Είναι δηλαδή ανώτερη και από τον Ναό του Σολομώντα και το υπάρχον τοίχος των δακρύων, γιατί το τοίχος των δακρύων αφορά τους τότε Ισραηλίτες και νυν Ισραηλινούς, ενώ η Αγιά Σοφιά αφορά σύμπαντα τον Χριστιανικό κόσμο. Οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με άλλες περιπτώσεις.

Μια απόφαση που προκαλεί την οργή της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ειδικά όταν οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στην Μ. Ασία αιώνες μετά τον Χριστιανισμό, φτάνουμε στο σήμερα με τον Ερντογάν να σκιάζεται ότι τον καταδιώκει κάποιος ένα φάντασμα, θέλει να τον υπερβεί, θέλει να τον γράψει η ιστορία, ως τι όμως ;

Θέλει να αποκτήσει περισσότερα ποσοστά σε ψήφους από το βουλιαγμένο πάμφτωχο κράτος του και ποιο λοιπόν είναι αυτό τον φάντασμα παρότι κεκοιμημένος, νομίζει ότι τον καταδιώκει ;

Δεν είναι άλλο από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Κεμαλική Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε με νόμο την μουσουλμανική μαντήλα. Την επανέφερε ο Ερντογάν.

Περιθωριοποίησε το πανίσχυρο Κεμαλικό κατεστημένο. Ακύρωσε το διάταγμα του Κεμάλ για την Αγία Σοφία.

Τι μένει να γκρεμίσει από τις Κεμαλικές αλλαγές;

Να αλλάξει το έτος. Να μετρούν όπως όλοι οι μουσουλμάνοι από την γέννηση του Μωάμεθ και όχι του Χριστού.

Να κάνει αργία την Παρασκευή και όχι την Κυριακή. Και τέλος να απομακρυνθεί από το Δυτικό μπλόκ.

  • Πώς πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία ; Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι διαπράττουν ύβριν ; Θα υπάρξει Νέμεσις;

Η ύβρις υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, καθώς μειαίνεται σκόπιμα ένα μνημείο και επομένως η φυσική ροή των πραγμάτων θα επιφέρει την Νέμεση.

Δεν θέλω να σταθώ στα όσα κυκλοφορούν σαν προρρήσεις και προφητείες αλλά ως Έλληνας αυτό έχω διδαχθεί, αυτό έχω κατά νου και αυτό πιστεύω. Ότι δηλαδή «Μωρένει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι ». Το μόνο που βαθύτατα με συγκλονίζει είναι οι ρύσεις του πατροΚοσμά του Αιτωλού. «Είδομεν, ο καιρός γαρ εγγύς».

  • Τι μήνυμα θα είχατε να απευθύνετε στον Ελληνικό Λαό και στους Χριστιανούς απανταχού της γης εν όψει της μετατροπής αυτής ;

Αγαπητέ μου Ελληνικέ Λαέ, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα. Θαρσείτε !

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός μας !

Αναδράμετε στο παρελθόν. Πόσες φορές δεν επιχείρησαν κάποιοι να λαβώσουν το γόητρο και την αξιοπρέπεια μας. Όμως η Ελλάδα μας επιζεί και λαμπρύνεται !

Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό μεταίχμιο, όντως απελπιστικό και κρίσιμο. Όμως ανατρέξτε στην ιστορία. Ο Ελληνικός κόσμος έφθινε μετά τον Πελοπονησιακό πόλεμο και εξ αίφνης ένας Φίλιππος με τον Μέγα Αλέξανδρο ετράνωσε πάλι το ανάστημα μας και το διέδωσε σε όλο τον κόσμο.

Εμβλέψατε στους πραγματικούς Έλληνες Επιστήμονες. Είναι Μοναδικοί και Περιζήτητοι !

Ποιος δεν γνωρίζει τους θετικούς μας επιστήμονες, τους φιλοσόφους μας, τους γλύπτες μας, τους δημιουργούς μας, τους ιατρούς μας.

Ο Ελληνισμός μας είναι ιδέα, νάμα που ευφραίνει σώματα καρδίας και ψυχάς !

«Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών»

Αθανάσιος Μισσός

Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

Γέροντας Αθανάσιος για Αγια Σοφια: Ελαφρές οι δηλώσεις των Πολιτικών- Δεν βλέπω αντίποινα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here